Waarom social media uitbesteden een goed idee is

Al enkele jaren help ik bedrijven met hun social media. In het begin richtte ik me hoofdzakelijk op opleidingen om hen te leren wat het nut is van social media en hoe ze er concreet mee aan de slag kunnen.

Social media: moeilijker dan het lijkt

Ik heb ondervonden dat veel bedrijven het na de opleiding moeilijk hebben om de theorie in de praktijk om te zetten. Van inspirerende, goed geplande social contentkomt dan niet veel in huis… Om nog maar te zwijgen van passend beeldmateriaal of video’s. Uiteraard wil ik niet alle bedrijven over dezelfde kam scheren. Maar het is een feit dat het onderhouden van social media niet zo eenvoudig is als het lijkt. Er komt flink wat tijd en denkwerk aan te pas en daar wringt vaak het schoentje bij veel bedrijven…

Social media uitbesteden: zoveel voordelen

Ik krijg vaak de vraag van bedrijven om hun social media (gedeeltelijk) te beheren. Daarom ligt mijn focus vandaag vooral op de implementatie van social media. De basis blijft sowieso een degelijke opleiding. Hierbij maak ik bedrijven wegwijs in de mogelijkheden van social media. Vervolgens neem ik de uitvoering van de social media voor mijn rekening. Dit heeft tal van voordelen voor een bedrijf:

  • Ik houd de vinger aan de pols van de nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden op vlak van social media. Hierdoor kan ik sterke content creëren met een groot bereik.
  • Ik stel een social media planning op en herinner mijn klanten tijdig aan deadlinesvoor het aanleveren van ideeën, content of beelden. Ik zorg dat de nodige standaardberichten verschijnen opendeurdagen, verjaardagen, feestdagen, evenementen…)
  • Ik creëer content die origineel en inspirerend is. Zo kan een bedrijf opvallen en het doelpubliek overtuigen.
  • Ik zorg voor de juiste grafische ondersteuning. Social media is immers meer dan tekst. Ook foto’s, video’s en animaties beïnvloeden het bereik van een boodschap.
  • Doordat ik hun social media opvolg, hebben bedrijven zelf tijd vrij om te focussen op hun kerntaken.

Als je graag meer wil weten over het uitbesteden van social media, dan mag je me zeker iets laten weten. Ik leg het met veel plezier uit!

Blog-775x400

In 8 stappen naar een succesvolle Social Media Strategie

Hallo! Bedankt om door te klikken naar dit bericht. Ik leer je graag in 8 korte stappen hoe je tot een social media plan komt. Deze strategie is gevormd door ervaring gecombineerd met research en testen. Hopelijk kan ik je hiermee inspireren om een lange termijnvisie op te stellen voor jouw Social Media.

Je Social Media Strategy bestaat uit twee onderdelen, wij noemen ze: Social Media Core & Social Media Campaigns. Vandaag leg ik je graag uit wat de Social Media Core voor ons betekent.

Social Media Core zorgt ervoor dat je een duidelijk plan hebt op lange termijn. Het hoofddoel hiervan is zorgen voor een consistente en uniforme manier van communiceren via jouw Social Media Kanalen. Je kan namelijk niet verwachten dat je onmiddellijk resultaat haalt uit het delen van berichten. Het belangrijkste is om een verhaal te vertellen, een verhaal op lange(re) termijn.

Hoe komen we nu tot dit plan voor Social Media?

Wel via deze 8 stappen:

1. Bepalen Doelgroep

Het is essentieel om te beginnen met het bepalen van de juiste doelgroep. Je kijkt naar wie je wil communiceren en wat hun kenmerken zijn (leeftijd, geslacht, interesses, hobby’s, …. ). Op deze manier zorgen je voor een profiel met fictieve informatie over jouw ideale volger. (= persona’s)

2. Bepaling van de kanalen

Na het analyseren van de gewenste doelgroep gaan we over tot het kiezen van de juiste kanalen. Het is zeer belangrijk om een keuze te maken zodat de return zo groot mogelijk is. De keuze gaat natuurlijk uit naar waar de ogen zitten van jouw gewenste doelgroep.

3. Opstart van de nodige kanalen

We weten nu onze doelgroep en waar die zich situeert. Tijd voor actie! Maak de nodige profielen aan op een correcte en professionele manier. Wees creatief en zorg voor een authentiek verhaal in je biografie.

4. Content Brainstorm

Afhankelijk van de gekozen platformen doe je een brainstorm over content. Welke berichten kunnen we met jouw bedrijf gaan delen? Welke zijn relevant voor jouw doelgroep en lokken ook interactie uit?

5. Content Marketing Plan

Door het opstellen van een duidelijke structuur kunnen we op een consistente manier jouw content delen. In dit plan komt alle nodige informatie (uur, datum, type, doel, … ) die we nodig hebben om te delen.

6. Content Creatie

Visuele consistentie is zeer belangrijk voor jouw marketing, dus ook voor jouw Social Media kanalen. Het zorgt ervoor dat mensen je bewust en onbewust blijven herinneren. De geplande content dient dan ook op een creatieve, maar uniforme manier gemaakt te worden. Dit zowel voor stilstaande als bewegende beelden.

7. Verspreiden en analyseren

De geplande en gecreëerde content deel je op een consistente manier met jouw volgers. Zo zorgen je voor meer bereik en meer naamsbekendheid. Elk stukje content die je deelt krijgt een analyse nadien. Zo zorg je voor een overzicht van goed en minder goed werkende content.

8. Conversation Management

Mensen verwachten tegenwoordig snel een antwoord op hun vragen en problemen. Daarom is het zeer belangrijk om jouw online kanalen goed op te volgen. Door kort op de bal te spelen worden jouw klanten échte ambassadeurs!

Na het doorlopen van bovenstaande punten heb je een mooie strategie voor handen. Sommige concepten zijn vast nog wat oppervlakkig, geen paniek! We komen er nog op terug in detail. Volg dus zeker onze Facebook-pagina of LinkedIn om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten.

Heb je nu reeds het gevoel dat bovenstaande strategie zelf uitwerken teveel werk zal kosten? Contacteer ons vrijblijvend voor een persoonlijk gesprek. We bekijken dan samen hoe we kunnen helpen zodat jij je kan focussen op je core-business! Mailen kan naar sayhi@socialtaco.be 

Mensen die foto trekken van hun eten.

Moet ik met mijn restaurant op Instagram? Lees hier waarom.

Een vraag die vele restauranthouders zich stellen: “Moet ik op Instagram met mijn restaurant?” Het is een feit dat je niet op élk sociaal platform aanwezig MOET zijn. Het is aan te raden, maar als lokale handelaar haast onmogelijk.

Vandaar dat het belangrijk is om te beslissen op welke kanalen je al dan niet inzet. En ik zeg je met volle overtuiging, Instagram is als restaurant een MUST! Graag geef ik je enkele statistieken over het aantal foto’s er met bepaalde hashtags op Instagram staan:

  • 67,388,049 foto’s gedeeld met #foodporn
  • 149,465,659 foto’s gedeeld met #food
  • 21,333,223 foto’s gedeeld met #foodie

Met in totaal 400 miljoen gebruikers zijn deze cijfers toch vanzelfsprekend. Er wordt énorm veel gedeeld op Instagram over eten. Waarom? Wel, het achterliggende concept van Instagram is het delen van momenten. Het bijhouden van een digitaal fotoalbum als het ware. Omdat eten in onze cultuur nu net zo belangrijk is, worden er ook veel foto’s over gedeeld.

Naast het feit dat er veel gepraat wordt over eten op Instagram, zit je ook in een goede doelgroep. Je merkt dat Instagram vooral gebruikt wordt door een leeftijd tussen 18 en 35 jaar.

Kort samengevat, doen dus!

Zit je nog met een brandende vraag? Mail dan gerust naar sayhi@socialtaco.be en ik geef je zo snel mogelijk een antwoord!

BTW. Ik ga ervan uit dat je doorgeklikt hebt omdat je restauranthouder bent. Super! Reageer hieronder zeker de link naar je website. Ben nogal een foodie, misschien tot snel … 😉

Instagram Posting Image

Zo deel je foto’s van Instagram naar je Facebook Pagina!

Ik krijg geregeld de vraag of je gedeelde foto’s via Instagram ook kan delen via een Facebook Pagina. Wees niet bang … dat kan! 😉

Hoe ga je te werk? Je gaat eerst naar je profiel.

Instagram Profiel - Thijs Wostyn
Instagram Profiel – Thijs Wostyn

Vervolgens klik je op het icoontje van de instellingen. Dan scroll je naar beneden tot je aan “Gekoppelde accounts” komt en klik erop.

Instagram - Instellingen
Instagram – Instellingen

Klik dan op Facebook en op “Delen met … ”

Als je dan eventjes geduld hebt laden onder “Tijdlijn” al de pagina’s die je beheert.

Instagram - Selecteer Pagina
Instagram – Selecteer Pagina

Standaard plaatsen ze de koppeling op je persoonlijke tijdlijn. Wil je deze veranderen, dan kan je de gewenste pagina selecteren door er op te klikken.

Voila, finito! Vanaf nu zullen je foto’s gedeeld worden via je pagina in plaats van je persoonlijke tijdlijn!

Was dit een interessante post? Deel hem dan zeker met je volgers! Bedankt. 😉

Twee mensen die een geheim vertellen.

Meer volgers via Instagram? Mis deze tip zeker niet!

Hey hey! Ik geef het toe, het is al een tijdje geleden dat ik nog iets gedeeld heb. Er komen (meer) leuke posts aan, ik beloof het!

Waarover gaat deze post? Wel, over hoe je meer volgers kan aantrekken op Instagram. Het feit blijft dat je op élk sociaal kanaal instaat voor het opbouwen van je eigen bereik. Op Facebook is dat door meer “Vind ik leuks” te hebben, via Instagram is dat door meer volgers te hebben.

Het basisprincipe dat ik jou wil vertellen is samen te vatten in één zin:

Ga op zoek naar acties waarbij jouw potentiële volger van “wakkergeschud” wordt en zet daarop in!

Laat ons samen nadenken. (oei, dat klonk nogal pastoor-achtig) Wanneer je op Instagram zit, hoe kom je terecht op iemand zijn of haar profiel ZONDER dat je zelf op zoek gaat naar die persoon? Komaan, je kan het … Het zijn er twee … Ja het komt …

Oké, ik help je snel vooruit! 😉

Dit zijn ze:

  1. Wanneer iemand je foto liked
  2. Wanneer iemand een reactie plaatst op je foto

Geef maar toe, nadien ga je snel even piepen naar hun profiel. En ZEKER wanneer het mensen zijn die je niet onmiddellijk herkent.

Dit is een handige techniek om meer volgers aan te trekken! Het feit is natuurlijk dat dit slechts de eerste stap in het proces is. Wanneer iemand klikt op de link naar je profiel moet je hem of haar vervolgens nog overtuigen om je te volgen. Hoe je dat doet vertel ik je binnenkort!

Kan je niet meer wachten? Vraag gerust meer informatie aan via sayhi@socialtaco.be en dan help ik je persoonlijk verder! Veel succes met het aantrekken van nieuwe volgers!

*Psst!* Volg me ondertussen via Instagram 😉

Wat zijn hashtags en hoe kan je ze gebruiken?

Je kan een hashtag al een tijdje op je telefoon vinden, maar sinds Twitter heeft het een volledig andere betekenis gekregen. Een belangrijke betekenis!

Dus wat is een #hashtag?

Een hashtag is een woord of zin die vooraan een hashtag-teken (#) heeft. Naargelang het soort post dat je doet zijn bepaalde woorden belangrijk. Stel dat we bijvoorbeeld een foto op Instagram delen over eten, dan zijn volgende hashtags volledig accepteerbaar: #food #wine #meal … Door deze hashtag toe te voegen zorg je ervoor dat mensen gemakkelijk jouw status vinden. Heb je bijvoorbeeld een restaurant, dan kan je zoeken naar “#food” en in interactie gaan met jouw doelgroep. Daarover gaat het natuurlijk altijd, interactie of engagement.

Hoe kan ik #hashtags gebruiken om mijn bedrijf te promoten?

Zoals hierboven kort aangehaald kan je dit gemakkelijk gebruiken om je eigen bedrijf te promoten. Je wil uiteindelijk op zoek gaan naar potentiële klanten voor jouw product. Laat ons bij een restaurant blijven. Stel dat ons restaurant zich uniek maakt met het serveren van speciale Gin Tonics. (mmm!) Dan is het toch interessant om op zoek te gaan naar mensen die Instagrammen over Gin? Dus zoek je bijvoorbeeld naar #gin op Instagram.

Schermafbeelding 2015-08-17 om 16.54.12

Dan krijg je slechts 1,161,335 berichten. En ondertussen al enkele meer.
Nu komt het interessante natuurlijk! Wat je wil bekomen is dat ze jouw restaurant zien. Hoe doe je dit? Door hen wakker te schudden, met een notificatie. Hoe krijgen ze een notificatie? Wanneer iemand hun foto’s liket of erop reageert.

De rest hoef ik niet meer uit te leggen… Toch? 😉

Veel succes en heb je nog een vraag? Stel ze dan gerust hier of via Twitter!

 

Op Instagram met je bedrijf? Dan wil je deze update zeker niet missen!

Sinds enkele weken heeft Instagram een update gedaan. Eentje die bij mij toch in het oog sprong! Over welke functie hebben we het? De zoekfunctie op locatie! 

Waarom is dit zo interessant? Wel, de kans is groot dat jouw bedrijf een fysieke locatie heeft. Het is dus zéér interessant om jouw doelgroep te benaderen x-aantal kilometer rond jouw locatie.

Instagram | Zoeken op locatie

Hoe gaan we te werk? We gaan naar zoeken, klikken op locatie en zoeken bijvoorbeeld “Torhout”. Wanneer we dit gedaan hebben krijgen we alle foto’s waarbij Torhout als locatie is toegevoegd. Nu is het aan jou! Klik op een een foto en start de interactie met jouw potentiële klant!

Je kan natuurlijk al een tijdje zoeken op locatie door bijvoorbeeld te zoeken op hashtag #torhout
Dit geeft je echter een kleiner aantal foto’s en de gewoonte om een hashtag toe te voegen als locatie is niet zo gebruikelijk.

Heb je nog vragen over het gebruik van Instagram? Tweet gerust je vraag naar @thijswostyn of stuur een mailtje naar sayhi@socialtaco.be